Innovasjon

Horisont 2020 – en test for kommunal deltakelse i FoU prosjekter

20/20 syn er et amerikansk uttrykk som brukes til å fortelle om normal synsstyrke (klarhet eller skarphet) målt i en avstand på 20 fot. Hvis du har perfekt 20/20-syn, kan du tydelig se på 20 fot hva som normalt skal ses fra denne avstanden. Å ha 20/20 syn betyr ikke nødvendigvis at du har et perfekt syn. Noen mennesker kan se godt på avstand, men kan ikke få objekter nært ved i fokus. Etter 4 år med norsk deltakelse i EUs viktigste rammeprogram for forskning og innovasjon Horisont 2020, kan det virke som det offentlige, særlig fylker og kommuner sliter litt med å fokuserer når spørsmål om deltakelse kommer helt nært innpå.

De fleste kommuner har stor forståelse og ser behovet for å løses de store samfunns-flokene gjennom FoUoI i fellesskap med forskning, næringslivet og offentlige aktører. På avstand ser de veldig klart hvilket vær som er i ferd med å brygge seg opp. De mørke skyene som truer helsen vår, de merkbart færre hendene til å bære stadig flere eldre. Det grønne skiftet som må til for å sikre ren og effektiv energi, og som tvinger oss til å utvikle smarte, grønne og integrerte transportløsninger. På samme tid som de hurtige skiftene i samfunnet skaper behov for mer inkluderende, innovative og reflekterende samfunn.

Etter å ha trålet Horisont 2020 prosjekter med norske deltakere bekrefter tallene at de gode intensjoner ikke har blitt materialisert gjennom denne 2020-testen. Kommunal deltakelse er tydelig avstumpet og mangler et klart fokus for å benytte 20/20 termen. Med tilsammen 1,210 prosjektdeltakelser i perioden 2014-2017 fra Norge, finnes det kun 105 prosjekter med deltakere fra offentlige institusjoner. I blant disse finnes alt fra departementer, Meteorologisk institutt, Statens vegvesen til internasjonalt reindriftsenter.

Status når det gjelder spesifikt kommunal deltakelse er enda verre. Bortsett fra tre store bykommuner finnes det kun to andre deltakende kommuner. Nå er en liten kommunen på vestlandet et hederlig unntak. Gjesdal kommune med sine knappe 12.000 innbyggere, har de fått gjennomslag i en prosjektsøknad sammen med 6 europeiske partnere om offentlige anskaffelser av førerløse minibusser. Prosjektet har fått navnet FABULOS, og skal gjennom en såkalt før-kommersiell anskaffelsesprosess gå til innkjøp, demonstrere og integrere førerløse minibusser i sitt offentlige transportsystem. Modum i Buskerud er også et godt eksempel til etterfølgelse. Modum kommune, Buskerud fylkeskommune og SINTEF har blitt tildelt over 30 millioner kroner fra EU – skal få flere europeiske barn til å trives bedre på skolen, lære mer og gjennomføre skolegangen.

Stavanger og Bergen som er relativt store byer, også sett i europeisk målestokk, men har kun deltakelse i 2 prosjekter og Oslo 5 prosjekter. Det gir bare 12 prosjektdeltakelser i kommunal regi av henholdsvis 1,210 tilsammen. En rask prosentregning gir kommunal deltakelse en størrelse på 0,99% og dette bare sett utfra den norske deltakelsen i EU programmet. På den annen side tilsvarer den økonomiske andelen for disse få kommunene hele 64.624.733 millioner kroner i løpet av disse fire årene.

Fylkeskommunene som det forventes skal hjelpe til med å opplyse og gi råd til kommuner, næringsliv og andre aktører i EU-prosjektdeltakelse, er i denne sammenhengen også en forsvinnende liten aktør. Kun tre av våre fylkeskommuner deltar i et Horisont 2020 prosjekt. Det gjenspeiler likevel ikke deres totale involvering i slike engasjement, da de faktisk kan ha vært en fødselshjelp for andre deltakere.

Likevel er det oppløftende å se at Norge hanker inn nesten 5,3 milliarder kroner fra EU store forskerfond disse årene. Penger som kommer godt med til å utvikle og forske på norsk jord, og når sant skal sies, ville nok universiteter, høgskoler og forskninginstitusjoner slitt mer økonomisk uten en slik deltakelse. Av disse midlene mottar utdanningsinstitusjoner 1,7 milliarder kroner for sin deltakelse i 359 prosjekter i Horisont 2020 perioden. En pengesum som ikke er uvesentlig i en slik sammenheng.

Den virkelig store vinneren i Horisont 2020 sammenheng i Norge, er stiftelsen SINTEF i Trondheim med sine tre selskaper, Energi, Ocean og Petroleum. De deltar i 142 prosjekter og troner alene på toppen med drøyt 831 millioner kroner i forskermidler fra Europa. Dette er ikke resultater som bør trigge» misunnelse blant andre, nettopp fordi de som stor aktør også skaper synergi og «drar» med andre aktører, deriblant lokalt næringsliv.

Hele 280 prosjekter med postadresse i Trondheim deltar i Horisont 2020, som ofte initieres av SINTEF eller av den andre store lokale aktøren NTNU. Dette gjør at 1,4 milliarder av Horisont 2020 kronene havner i regnskaper lokalisert i den trønderske hovedstaden.

Med et helhetlig og målrettet arbeid burde være mulig å oppnå en høyere kommunal deltakelse i den siste perioden av rammeprogrammet frem til 2020. Både Forskningsrådet og regjeringen har uttalt at innovasjon i det offentlige skal finansieres gjennom Europeisk deltakelse. Kommunene har mange behov og kan dessuten fungere som et laboratorium for testing av for eksempel velferds-teknologi. La ikke 20/20 visjonen være en test utelukkende for skarpt syn, men også være en visjon for å delta i Horisont 2020.

Med et økende fokus på Smart City, digitalisering og løsninger via IoT bør kanskje kommunene sitt syn fokuseres på Horisont 2020 de neste årene. Den nasjonale strategien er lagt, men vil kommunene følge opp og implementere dette i sine egne planer?

7 544 thoughts on “Horisont 2020 – en test for kommunal deltakelse i FoU prosjekter”

 1. Hello. I have checked your eufunding.no and i see
  you’ve got some duplicate content so probably it is the reason that you don’t
  rank high in google. But you can fix this issue fast.
  There is a tool that generates articles like human, just search in google: miftolo’s tools

 2. Purchasing Viagra Online From Canada [url=http://cialibuy.com]Cialis[/url] Buy Prevacid Otc Curcumin Worldwide Cheap Bentyl Buying Medication Free Shipping

 3. Quer seja jovem ou velho, não há melhor coisa do que aprender a tocar um instrumento Existem diversas pessoas que iniciam no caminho de aprender a tocar violão, mas infelizmente desistem em pouco tempo. Fazer aulas de violão presencialmente podem ser muito mais caras e deixar o aluno frustrado se ele não tiver progresso rápido. Um método de estudo de violão tem mostrado uma efetividade muito interessante entre os principiantes e feito com que muitos alcancem o sucesso desejado. Veja esse material que é bastante útil para te ajudar a aprender a tocar violão do zero: aprender tocar violao facil

 4. curso de tarot atravez de ebook curso de tarot são paulo curso de tarot de marselha online curso de tarot bh curso de tarot rj tarot de marselha curso tarot curso tarot curso tarot curso online tarot curso gratuito tarot curso completo tarot curso arcanos

 5. Admiring the time and energy you put into your blog and detailed information you
  provide. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material.
  Fantastic read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my
  Google account.