EU kommisjonen Horisont 2020

Kommuner forbereder seg for deltakelse i Horizon Europe

Horisont 2020 har vært et integrert rammeprogram for forskning og innovasjon, i tråd med kommisjonens Europa 2020-strategi. Programmet samlet alle aktiviteter innenfor finansiering av forskning og innovasjon i EU i ett program. Tanken var å kunne tilby et helhetlig sett av virkemidler langs hele innovasjonskjeden, fra forskning og utvikling til anskaffelser og kommersialisering. 2020 er programmets siste periode før Horizon Europe med sine 100 milliarder euro, tar over i 2021.

Utfordringer rundt kommunal deltakelse

I 2014 gav regjeringen ut en strategi for forsknings- og innovasjonssamarbeid med EU (Horisont 2020 og ERA). Her påpeker de at; «potensialet for økt deltakelse både fra kommunesektoren og fra offentlig sektor for øvrig antas å være betydelig fordi Horisont 2020 er mer relevant for offentlig sektor enn de tidligere rammeprogrammene var».[1]

Regjeringen forventer selvsagt ifølge sin strategi at universitetene og høyskolene skal spille en sentral veilednings- og mobiliserings-rolle i samarbeid med Forskningsrådets NCP-er, i tillegg til det regionale virkemiddelapparatet (kompetansepersoner i fylket). UH-sektoren har ofte mer enn nok med å serve sine egne forskere, og sitt behov for å finansiere egne satsingsområder med internasjonale midler. Det knyttes imidlertid en formell utfordring til at det ikke fremgår av statens forventningsbrev, at fylkeskommunen har et særskilt ansvar for internasjonalisering ovenfor kommunene. Det fremkommer heller ikke i form av ressurstildelinger eller et konkret mandat til fylkeskommunens arbeid.

Nettverk for økt kommunal deltakelse – FINN-EU

Hos flere kommuner vokser det derfor frem et ønske om å styrke sin egen rolle, gjennom å øke kunnskapen om EU program, hyppigere deltakelse i internasjonale prosjekter og bygging av nettverk med Europa sammen med innbyggere, SMB og akademia. Disse ønsker også å knytte seg sterkere sammen med lokalt næringsliv, som ofte i større grad er avhengig av den internasjonale utviklingen og ikke minst markeder. Denne trenden ser ut til å akselerere i forbindelse med at flere kommuner oppretter egne program for smarte byer og lokalsamfunn. Det nasjonale smartbynettverket kobler også kommuner sterkere til ulike EU-programmer for å finansiere forskning, utvikling og innovasjon gjennom smartbyprosjekter.

EU-rådgivere i vår egen region bekrefter at det er et mål å engasjere kommunene sterkere i initiativet som kommer fra Europakommisjonen. Asker kommune blir berømmet av seksjon for internasjonalisering i nye Viken for opprettelse av stilling som internasjonal rådgiver ved rådmannens stab og rådgiver på tilskuddsordninger og EU-prosjekt knyttet til kommunens nye Senter for innovasjon og læring (Seil).

For å skape økt aktivitet hos flere kommuner har Forskningsrådet i noen år finansiert et fagnettverk for deltakelse i Horisont 2020, kalt FINN-EU som i dag ledes av KS.[2] Nettverket arrangerer aktiviteter og møteplasser som bidrar til å øke kunnskapen om Horisont 2020, oppmuntrer til samarbeid mellom aktører fra offentlig sektor, FoI-sektor og næringsliv, samt åpner for erfaringsdeling og læring. Temaområdene for 2019 henger sammen med de siste utlysningene for Horisont 2020.

Dette nettverket satser nå videre med å tilby noen få kommuner særskilt oppfølging sammen med Forskningsrådet for å øke deltakelsen i EU store innovasjonsprogram. Det vil i praksis si en mentorordning for kommuner med en sterk forankring og dedikerte ressurser i egen organisasjon og ikke minst ambisjoner om å løse sine utfordringer sammen med ulike partnere i Europa.

Kommunene rigger seg definitivt for sterkere deltakelse i den siste runden under Horisont 2020, men også klare til å møte topicene under det neste rammeprogrammet Horizon Europe.

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

[1] Strategi for forsknings- og innovasjonsarbeidet med EU, Kunnskapsdepartementet 2014

[2] https://www.ks.no/fagomrader/forskning-og-utvikling-fou/forskning-og-utvikling/finn-eu/

10 388 thoughts on “Kommuner forbereder seg for deltakelse i Horizon Europe”

 1. Kommuner forbereder seg for deltakelse i Horizon Europe –
  EUfunding
  After I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new
  comments are added- checkbox and from now on each
  time a comment is added I receive 4 emails with the exact
  same comment. There has to be an easy method you can remove me
  from that service? Kudos!

 2. Kommuner forbereder seg for deltakelse i Horizon Europe – EUfunding
  I’m now not positive the place you are getting your info, but great topic.
  I must spend some time learning more or figuring out more.
  Thank you for magnificent info I used to be searching for
  this information for my mission.